Przepisy godne polecenia

Czekoladowy Cheescake :D

Na masę serową:

175g mlecznej czekolady
175g gorzkiej czekolady
1.15 kremowego serka w temp. pokojowej (polecam te z wiaderka firmy Delfinek)
200g cukru
10ml esencji waniliowej
4 jajka w temp. pokojowej
175ml kwaśnej śmietany

Na spód:
75g pokruszonych herbatników (ja zawsze daje nieco więcej)
75g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cynamonu

1. Włączyć piekarnik, ustawić na 180 stopni, przygotować formę (22cm lub 24cm) i wysmarować tłuszczem.
2. Pokruszone herbatniki dobrze wymieszać z rozpuszczonym masłem i cynamonem. Otrzymaną masę wyłożyć równo na spód formy.
3. W misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić mleczną i gorzką czekoladę. Jak się dobrze rozpuści, odstawić na bok. Nie dopuścić, żeby miska był zanurzona w wodzie.
4. Mikserem ubić ser na jednolitą, gładką masę, jak już będzie gotowe dodać cukier i esencję. Następnie powoli, pojedynczo dodajemy jajka.
5. Dodajemy kwaśnej śmietany. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę. (może być wrażenie że czekolada się ścięła, ale należy miksować dalej, czekolada za chwilę dobrze się połączy z resztą masy)
6. Tak przygotowaną masę, wlewamy do formy i pieczemy przez 1 godzinę.  Ja go jeszcze zostawiam w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku.. Po jakimś czasie wyciągnąć, kiedy ostygnie, należy ściągnąć obręcz i wstawić do lodówki. Serwować na zimno.




Życzę smacznego!!!

1 komentarz:

ninkaw pisze...

jest naprawdę super